Marketingul online isi are radacinile in marketingul traditional, dar se ramifica si se diferentiaza intr-o maniera foarte evidenta datorita unei caracteristici unice: INTERACTIVITATEA. Pe Internet, comunicarea are loc in doua directii si nu doar in una, ca in marketingul traditional. In acelasi timp, vanzatorii si cumparatorii pot incheia tranzactii din casele sau birourile lor, la orice ora din zi sau din noapte.
Marketingul online ofera avantajul prezentarii de materiale promotionale interactive care pot intruni asteptarile fiecarui tip de cumparator. In loc sa creeze un mesaj unic, asa cum se intampla in promovarea de masa, marketingul online permite crearea de "brosuri interactive" care permit potentialilor clienti sa aleaga informatia pe care vor sa o vada si momentul cand vor sa o vada. Pe Internet, companiile pot crea prezentari de vanzare individualizate, care sa se muleze pe nevoile fiecarui cumparator. Marketingul online permite companiilor sa-si tinteasca clientii intr-un mod in care marketingul pe mediile traditionale nu poate. Mesajele individualizate, vanzarea unu-la-unu si plasarea unui mesaj publicitar in interiorul unei cantitati insemnate de informatie utila fac regula. Publicitatea online este mai apropiata de vanzarea personala decat orice altceva.
Construieste relatiile una cate una
Afacerile trebuie construite una cate una si nu mai multe in acelasi timp. Trebuie sa te implici personal in marketingul online, investind timp pentru a initia si intretine relatii de afaceri. Poti crea relatii apropiate cu clientii tai folosind email-uri personalizate, mesaje de intampinare personalizate pe paginile Web sau pastrand informatii privind domeniile de interes si cumparaturile precedente ale clientilor.
Apreciaza valoarea pe termen lung a clientilor tai
Traim in era pietelor individualizate, cand fiecare client este vazut ca o persoana unica cu propriile sale nevoi, stiluri de viata, preferinte si tipare de cumparare. Unul din principalele tale obiective in desfasurarea marketingului pe Internet trebuie sa fie dezvoltarea unei baze de date cuprinzatoare care sa contina informatii detaliate despre clientii actuali si cei potentiali. Aceasta baza de date iti va permite sa dezvolti produse si servicii care intrunesc asteptarile fiecarui individ in parte.
Promovarea trebuie sa fie interactiva
Clientul potential mediu care acceseaza Internetul este mai bine educat si are venituri mai mari decat media. De asemenea, el are putina toleranta pentru promovarea intruziva realizata prin mesaje publicitare care apar brusc pe monitorul computerului sau. Iata de ce marketingul pe Internet trebuie sa foloseasca o noua strategie. Clientii cer informatii suplimentare de la companii, care trebuie sa raspunda prompt la intrebari prin intermediul email-ului. In felul acesta, clientul simte ca si-a sfarsit cautarile si ca a construit o relatie cu firma, dupa care plaseaza un ordin de cumparare. Aceasta strategie functioneaza pentru ca clientul este cel care a cerut informatiile suplimentare, iar compania i le-a oferit numai dupa ce el le-a cerut. Deci nu trebuie uitat ca informatia este un premiu si ca ea trebuie sa fie ceruta de catre client.
Furnizeaza informatie utila, nu persuasiune